Insula de Smarald – In Cetatea Filipenilor

TabereCuSuflet0112In ultima zi a Taberei de Smarald am vizitat situl UNESCO Fillipi – o cetate antica importanta pentru crestinismul timpuriu, caci aici a predicat Apostolul Pavel inainte de a scrie Epistola sa catre Filipeni.

Ultima zi din Tabara de Smarald a inceput ca de obicei, cu un mic dejun savuros pe terasa cu vedere la Golful Maries:)
Ne-am suit apoi in masini si ne-am indreptat catre Cetatea Fillipi!

Primii care poposesc aici, atrasi de pamantul roditor  si de bogatia minelor de aur si argint, au fost locuitorii insulei Thassos, care intemeiaza Cetatea Cremides (Izvoare). In 358 i.Hr, Filip al II-lea, regele Macedoniei, o cucereste si ii schimba numele in Fillipi (Phillipoi).

În octombrie 42 i.Hr. a fost teatrul faimoasei Bătălii de la Filippi, decisivă pentru trupele lui Octavian și Antonius care le-au învins pe cele ale opozanților lor, Brutus și Cassius, cei care l-au ucis pe Cezar. Octavian devine succesorul lui Cezar, cu titlul de Augustus si ridica orașul la rangul de colonie romană. El asigură cetatii o organizare asemănătoare cu cea a orașelor romane iar locuitorilor cetățenia romană. Pe lângă locuitorii traco-iliri și greco-romani, existau și un număr redus de evrei. Aceștia locuiau într-o margine a orașului, nu aveau sinagogă, ci își făceau rugăciunile în aer liber.

In 49-50 d.Hr., Cetatea Filippi este vizitata de Apostolul Pavel, care fondeaza aici prima comunitate crestina din Europa. Apostolul a predicat pentru prima dată pe pământ european în Filippi, unde a botezat-o pe o vânzătoare de purpură numită Lidia, într-un râu din vecinătatea cetății. Conform Noului Testament, Apostolul Pavel a mai vizitat cetatea Filippi cu alte două ocazii, în anii 56 d.Hr. și 57 d.Hr., iar Epistola lui Pavel către filipeni a fost scrisă prin 61-62 d.Hr. și se crede că a arătat imediat impactul invataturilor sale.

Am vizitat Teatrul roman, Muzeul Cetatii, Octogonul, Forumul si mai multe biserici impresionante!

Iata pozele din acest loc binecuvantat:

Foto: Tabere cu Suflet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s