Transilvania pe 2 Roti – O lume de Poveste

TabereCuSuflet0035Tabara Transilvania pe 2 Roti a continuat cu o vizita la Varghis! Pe drum am vazut cele doua Castele Danel de la Talisoara si Varghis, Biserica fortificata de la Racos, precum si Biserica lui Makovetz din Varghis sau Casa din Povesti cum am denumit-o noi:)

Ziua a inceput cu multa caldura, la fel ca ultimele doua! Prognoza anunta insa o schimbare, asa ca ne-am luat pelerinele de ploaie si am incalecat pe o sa, gata pentru o noua zi de aventura:)

Planul de astazi era sa mergem in Cheile Varghisului, insa socoteala de acasa nu se potriveste intotdeauna cu cea din targ! Dar sa o luam pe rand. Pe drumul spre Varghis am trceut prin Talisoara, unde am facut primul popas. Aici am vazut Castelul Danel si am aflat istoria familiei Danel, una dintre cele mai importate din Transilvania sec XVII.

Urmatoarea oprire am facut-o la Biserica din Varghis – monument de arhitectura ce poarta semnatura lui Imre Makovetz, renumitul arhitect maghiar, reprezentant al stilului organic alaturi de nume mari precum Gaudi sau Hundertwasser! Din pacate nu am putut intra, insa am admirat pe dinafara frumoasele linii inspirate din povesti cu zmei si zane!

Nu departe de biserica se afla Castelul Danel din Varghis – prima resedinta a familiei. Spre bucuria noastra, anul acesta am reusit sa vizitam acest frumos castel, iar ghidul ne-a povestit si ne-a aratat o multime de lucruri interesante, cum ar fi blazoanele familiei sau caseta de valori din sec XVI ascunsa in spatele unui tablou.

Desi nimic nu o anunta, chiar cand eram in castel s-a declansat furtuna! Peretii batrani nici nu se clinteau, insa afara se pornise urgia: cerul era negru, pomii se indoiau pana la pamant, iar mai apoi din cer a inceput sa curga, siroaie, ploaia. Am ramas in castel pana cand s-a mai potolit ploaia, apoi am incarcat bicicletele in masina si am facut cale intoarsa caci se facuse frig de-a binelea. Erau doar 17 grade, ce diferenta fata de canicula din zilele anterioare!

Dupa-amiaza am iesit din nou cu bicicleta si am facut un traseu prin jurul Baraoltului, in care am vazut o capela din sec XVIII precum si biserica fortificata din Racosul de Sus.

Iata pozele de astazi:

Foto: Tabere cu Suflet

One thought on “Transilvania pe 2 Roti – O lume de Poveste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s