Transilvania pe 2 Roti – La Racos

TabereCuSuflet0223Dupa ce am vizitat complexul geologic de la Racosul de Jos si ne-am balacit in Lacul de Smarald, am coborat in Racos unde am vizitat Castelul Sükösd Bethlen!

Racosul nu este o localitate mare pe harta Romaniei, insa aici sunt ascunse o multime de obiective interesante! In afara de complexul geologic de la Racos, care cuprinde Vulcanul stins, Cariera de Bazalt si Laucl de Smarald, in apropiere se afla unul dintre cele mai importante sisteme de cetati dacice, iar in centrul comunei se afla Castelul Sükösd Bethlen.

Castelul construit în sec XVII este un edificiu cu parfum medieval, înconjurat de ziduri de piatră, în fiecare colț existând câte un bastion circular. Am avut noroc sa il gasim in zona pe noul ghid al castelului, care ne-a aratat fiecare bastion in parte si ne-a povestit istoria castelului. Din cele 4 turnuri au mai ramas in picioare doar trei: Turnul Doamnelor, Turnul Slaninii si Turnul Furnalului, cu o constructie unica, ce masca o hota imensa la parter, iar la etajul I avand guri de tragere. În trecut, in fata castelului se afla un șanț adânc de apă, iar intrarea se realiza doar printr-un pod mobil, la fel ca în cazul Cetății Rupea. Începuturile acestui castel se leagă de personalitatea contelui maghiar István Sükösd, iar denumirea de Bethlen e preluată de la un conte care a cumparat castelul si l-a extins, adaugand turnul si sala cea mare, astazi disparuta. Castelul este o adevarata bijuterie arhitecturii transilvane. Din pacate, in sec XX a fost distrus in mare parte de catre comunisti si nu numai:( Din fericire, anul acesta un grup de tineri voluntari din Belgia au inceput renovarea Castelului. Asociatia Tabere cu Suflet a sprijinit acest demers printr-o donatie!

Iata restul pozelor din ziua a cincea a Taberei Transilvania pe 2 Roti:

Foto: Tabere cu Suflet

One thought on “Transilvania pe 2 Roti – La Racos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s